САЩ, Франция, Италия, Германия и Великобритания  призоваха Сърбия и Косово

...
САЩ, Франция, Италия, Германия и Великобритания  призоваха Сърбия и Косово
Коментари Харесай

Пет западни страни призоваха Сърбия и Косово да се въздържат от ескалация

САЩ, Франция, Италия, Германия и Великобритания  приканиха Сърбия и Косово да се въздържат от всевъзможни дейности, засилващи напрежението, се споделя в взаимна декларация, готова от държавните управления на тези страни и публикувана в сряда от държавния департамент на Съединени американски щати, оповестиха Асошиейтед прес и ТАСС.

“Ние чакаме, че държавното управление на Косово в сходство с ползите на своите жители и с посредничеството на Европейски Съюз ще работи  за понижаване на напрежението  и ще води градивен разговор за нормализиране на връзките със Сърбия. Това  има  решаващо значение  за постигането на напредък  по всеобхватно съглашение на за нормализиране на връзките. Ние още веднъж призоваваме Косово и Сърбия да се въздържат от всевъзможни дейности и изразителност, които  ускоряват напрежението  и могат да доведат до инциденти”, се споделя в документа.

Петте страни  приветстваха готовността на Сърбия за разговор и показаха отчаяние по отношение на решението на държавното управление на Косово да отклони предложението  за решаване  на несъгласията сред Белград  и Прищина, показани от  петте страни и Европейски Съюз.

Страните също по този начин подлагаха на критика отхвърлянето от страна на Косово на тяхното “конструктивно предложение” да разреши на етническите сърби в страната да гласоподават на сръбските избори на 3 април.

В изказването се показва, че те са прекарали месеци, “интензивно ангажирани” с Косово и Сърбия, с цел да намерят “прагматично решение” за присъединяване на етническите сръбски жители на Косово в изборите.

“С това решение косовското държавно управление не съумя да покаже своя ангажимент към правилото за отбрана на гражданските и политически права на всички жители, в това число членовете на малцинствата”, се показва в известието, представено от АП.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР